Start på BLW ud fra terminsdato eller fødselsdato?

Hej.
Jeg håber, det er ok, jeg skriver til jer, for jeg har en undren ifht BLW, som jeg ikke har kunnet finde svar på.
Det drejer sig om tidspunktet for start. Jeg anfægter sådan set ikke, at den hedder 6mdr, men nu har jeg bare virkelig brugt lang tid på at gruble over, hvorfor man regner ud fra fødselsdato og ikke terminsdato.
Fraregnet de for tidligt fødte, er der jo stadig et spænd på helt op til fem uger (37+0 til 42+0), og for en baby er det jo meget.
Ville 
være ganske taknemmelig, hvis I kunne gøre mig klogere – og afslutte en del tids overvejelser.
Mvh Cecilie

Kære Cecilie
Tusinde tak for dit spørgsmål, vi forstår godt din undren.
Angående terminsdato eller fødselsdato er det en vigtig pointe, at tarmene først bliver eksponeret for modermælk efter fødslen. Det er først der, tarmsystemet går i gang med at arbejde og det er påvist (med studier på smågrise) at netop det, er et stort og vigtigt spring i tarmenes udvikling.
Derudover viser studier, at det er omkring de seks måneder (efter fødselen), at børnenes jerndepoter så småt begynder at være opbrugt og de altså får brug for blandt andet jern og zink, som der ikke er nok af i modermælken. Så længe barnet er i maven opbygges disse depoter. Det er også derfor at for jerndråber stadig anbefales til for tidlig fødte børn (før 37 uger). Derudover viser studier også, at hvis man venter med at introducere mad til barnet er omkring seks måneder, er der ikke en forhøjet risiko for tarminfektioner. Disse studier er baseret på barnets fødselsdag, og altså ikke terminsdag.

Anbefalingen omkring start med baby-led weaning hænger primært sammen med barnets motoriske udvikling. Børn vil som hovedregel nå de vigtige milesten at kunne sidde og holde sit hoved selv og føre mad op til munden omkring de seks måneder. Nogen vil kunne nogle uger tidligere eller senere, men generelt er det ved cirka seks måneder børnene er i stand til, selv at sidde ved bordet og føre mad op til munden på en sikker måde.

Vi håber, du nu føler dig klogere og kan give slip på overvejelserne,
Patricia og Lærke.

Læs mere om at vente til seks måneder med at starte mad på vores blog.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *